Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska starta ett allmännyttigt bostadsbolag som hyr ut lägenheter

Om frågan
I de flesta kommuner i Sverige äger kommunen ett lägenhetsbestånd som kan hyras ut via en kommunal bostadskö, så kallade allmännyttiga lägenheter. I Vaxholm finns inga såna lägenheter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Vaxholm

Vi är till största delen restriktiva till allmännyttiga bostadsbolag då vi anser att kundunderlaget och förutsättningarna i Vaxholm ser annorlunda ut än på andra platser i Stockholm

L
Liberalerna Vaxholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Vaxholm

Vi vill ha ett varierat bostadsutbud. Kommunen har hyreslägenheter och fastighetsbolag. Vi är positiva till att dessa bolag slås samman till ett bolag. Hyreslägenheterna som det moderatledda styret med L, C och MP avtalade mandatperioden 2014-2018 ska byggas. Det bostadspolitiska ansvaret ligger på staten och kommunerna och inte på de kommunala bostadsbolagen

SD
Sverigedemokraterna Vaxholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

WAX
Waxholmspartiet - borgerligt alternativ Vaxholm

Waxholmspartiet menar att kommunen måste prioritera andra frågor under kommande mandatperiod.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Vaxholm

Kommunen äger redan idag flera fastigheter med lägenheter och vi tycker det är bra att organisera dessa i en allmännytta. Vaxholm behöver fler hyresrätter, främst för yngre och nyanlända. När livet förändras är det bra om det är möjligt att snabbt kunna hyra en lägenhet.

MP
Miljöpartiet Vaxholm

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Vaxholm

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Vaxholm

Extra viktig fråga

Vaxholm har idag mycket svårt att erbjuda bostäder till ungdomar, nyanlända och de som är anställda inom våra kommunala verksamheter.