Val 2022 Valkompass
kommun

Ett nytt kommunhus ska byggas i Åkersberga

Om frågan
Det nuvarande kommunhuset är ett ombyggd sjukhus.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Österåker

Resurserna skulle behövas till ett Ungdomens hus istället, där olika typer av aktiviteter kan samlas. Det kan också med fördel kombineras med aktiviteter för äldre kommuninvånare. Det nuvarande Alceahuset skulle också vara problematiskt i ett scenario där det tömdes på kommunens hyresytor, med frågan vad som skulle hända med byggnaden då. Bättre då att satsa pengarna på en byggnad för medborgarna.

S
Socialdemokraterna Österåker

Extra viktig fråga

Ett mycket dåligt förslag. Den styrande alliansen har planerat detta länge och vi vet att tjänstemän arbetar med frågan. Samtidigt så behöver vår kommuns förskolor och skolor renoveras och anpassas. Vi säger NEJ till nytt kommunhus.

SD
Sverigedemokraterna Österåker

Det finns idag plats i nuvarande kommunalhus (Alceahuset). Rusta upp befintliga lokaler i första hand istället för att bekosta ett nytt miljonprojekt.

V
Vänsterpartiet Österåker

Vi prioriterar skolan och omsorgen framför kommunala skrytbyggen.

Ganska dåligt förslag

ROSP
Roslagspartiet Österåker

Idag finns det mer prioriterade områden att lägga Österåkers kommuns pengar på som t ex skola, äldrevård, trygghetsfrågor och simhall.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Österåker

Denna är ingen prioriterad fråga för oss. Vi kommer att ta ställning när behovet av och förutsättningar för ett nytt kommunhus har utretts grundligt.

KD
Kristdemokraterna Österåker

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Österåker

Kommunen växer och utvecklas, likaså behöver verksamheterna göra det. För att kunna locka till oss, och behålla, de bästa tjänstepersonerna behöver vi självfallet erbjuda en bra arbetsplats och miljö som de trivs i. Ett nytt kommunhus kommer behövas i framtiden men nu behövs framförallt en ny simhall i centrala Åkersberga.

M
Moderaterna Österåker

På sikt kommer ett nytt kontor för förvaltningen att krävas. Det är dock ingen högt prioriterad fråga i nuläget.